Комітет захисту прав адвокатів при НААУ наголошує на неприпустимості звуження процесуальних прав адвокатів

Як інформує офіційний сайт НААУ, 29 серпня 2019 року відбувся круглий стіл «Чи не забагато прав у адвоката?», організований Комітетом захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України.

У заході взяли участь голова Комітету Ганна Боряк та її заступник Юрій Григоренко, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков, голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник, представники рад адвокатів регіонів і регіональних комітетів захисту прав адвокатів, відомі адвокати, міжнародні та національні експерти, науковці представники громадськості.

Метою проведення круглого столу стало обговорення стану дотримання прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, необхідності розширення додаткових гарантій незалежності адвоката, його фізичної безпеки, що закріплені в законодавстві, запобігання ризикам обмеження адвоката в процесуальних правах у ході подальшого впровадження судової реформи.

Сергій Вилков наголосив на тому, що з моменту прийняття Кримінального Процесуального кодексу у квітні 2012 року до нього було внесено понад 60 поправок, які порушують баланс прав сторони захисту і обвинувачення не на користь адвокатів. Далі, попри прийняття нового профільного закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», створення незалежної професійної організації адвокатів, процесуальні права адвокатів залишалися під ризиком як на рівні практичного застосування, так і законодавчих ініціатив. Останньою такою ініціативою стала спроба прийняти нову редакцію закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», яка стала невдалою через консолідований спротив адвокатської спільноти. Сергій Вилков наголосив, що загроза прийняттю нових законодавчих актів на звуження процесуальних прав адвокатів залишається актуальною і не потрібно її применшувати.

«Ми сподіваємося, що нова влада з розумінням поставиться до ролі адвокатури в суспільстві, і в рамках руху європейським курсом ми будемо рухатися до гуманізації правосуддя. А це означає, що процесуальні права адвокатів не може бути звужено», – наголосив голова Ради адвокатів Закарпаття Олексій Фазекош.

Представники регіональних рад з досвіду власної адвокатської практики наголошували на тому, що презумпція невинуватості часто порушується, а викорінення старого спадку карального правосуддя має супроводжуватися посиленням прав захисника . Окрім того, має бути подолано розбіжності між наявним законодавством та його практичним застосуванням.

В результаті проведення круглого столу, обговорення та дискусій, учасники дійшли спільної оцінки про те, що встановлені законодавчі гарантії адвокатської діяльності та наявність механізмів для їхньої реалізації – це індикатор демократичності суспільства, що утверджує розвиток України як правової держави.

Кримінальним процесуальним законодавством встановлено, що права адвоката ідентичні з правами особи, якій він надає професійну правничу допомогу, за виключенням особистих прав цієї особи. Відтак, спроба звузити сторону захисту у процесуальних правах неодмінно призведе до обмеження не заборонених законом дієвих інструментів захисту конституційних прав і свобод, громадян, наслідком чого нівелюється принцип рівності сторін у процесі, що спричинить превалювання сторони обвинувачення;

Від імені учасників круглого столу Резолюцію підписала Голова  Комітету захисту прав адвокатів  та гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України Ганна Боряк.

Документ буде скерований до Ради адвокатів України